فهرست مطالب
فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 22 (تابستان 1392)
- تاریخ انتشار: 1392/06/04
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحه 7بعد هنری و زیبایی شناسی از جمله ابعاد وجودی انسان است که پرورش آن از طریق تربیت هنری محقق می گردد. هدف این مقاله تحلیل و ارزیابی وضع موجود تربیت هنری در نظام آموزشی ایران، شناسایی نقاط قوت و ضعف آن بر اساس مولفه های اصلی آموزش و پرورش و تعیین چالش ها و راهکارهاست. این نوشتار با بهره گیری از روش کیفی تحلیلی و با مراجعه به اسناد، مدارک و گزارش های پژوهشی و اجرایی موجود، اجرا شده است. یافته های به دست آمده نشان می دهد که در هریک از نظام های مدیریت و راهبری، تامین و تربیت نیروی انسانی، برنامه ریزی آموزشی و درسی، منابع مالی و مادی، تحقیق و توسعه، نقاط قوت اندک و نقاط ضعف بسیاری وجود دارد. در پایان، چالش های عمده و اساسی در این حوزه مطرح و راهکارهایی برای بهبود و اصلاح وضعیت موجود ارائه می شود.
کلیدواژگان: تربیت هنری، نظام آموزشی، مولفه های اصلی آموزش و پرورش -
صفحه 31هدف این مقاله تعیین نقش امر به معروف و نهی از منکر در بهبود سرمایه اجتماعی در میان دانشجویان دختر است. روش، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری آن، دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان در سال تحصیلی90 89 به تعداد 944 نفر است. 310 نفر با نمونه گیری به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته ای با 63 سوال بسته با پایایی (87/0=α) می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده های آماری از تحلیل عامل، t تک متغیره، تحلیل واریانس یک طرفه، آزمون فریدمن و LSD استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین نمره نقش امر به معروف و نهی از منکر در بهبود سرمایه اجتماعی با میانگین فرضی3، 61/3 بود که بالاتر از حد متوسط است. همچنین نقش امر به معروف و نهی از منکر در بهبود سرمایه اجتماعی در سطح معنا دار است. بین ویژگی های جمعیت شناختی دانشجویان و دیدگاه آنان تفاوت معناداری مشاهده نشد.
کلیدواژگان: امر به معروف، نهی از منکر، سرمایه اجتماعی، دانشجویان دختر، اعتماد، هنجارهای اجتماعی، شبکه های اجتماعی -
صفحه 53مقاله حاضر به بحث درباره احساس امنیت اجتماعی به عنوان یکی از نیازهای ضروری بشر در دوران امروز که خصوصا ارتباطات و اطلاعات یکی از لوازم ضروری آن به نظر می رسد، می پردازد. مطابق با برخی رویکردها، جهانی شدن به طور عام و جهانی شدن فرهنگی یکی از عواملی است که امروزه امنیت اجتماعی را به خطر انداخته است. بدین اعتبار سوال اصلی این است که آیا استفاده از اینترنت که از لوازم جهانی شدن فرهنگی است باعث تضعیف احساس امنیت اجتماعی می شود؟ این نوشتار با استفاده از روش پیمایش و در بین نمونه ای 349 نفری از دانشجویان دانشگاه باهنر کرمان اجرا شده است. چارچوب نظری، یک چارچوب تلفیقی از نظریه های مکتب کپنهاگ و نظریه چلبی بر اساس آجیل پارسونز می باشد. نتایج به دست آمده از بررسی نشان می دهد که هرچه میزان و سابقه استفاده از اینترنت بیشتر شود، احساس امنیت اجتماعی کاهش پیدا می کند. همچنین بین نوع و میزان استفاده از اینترنت و احساس امنیت اجتماعی نیز رابطه وجود دارد. به گونه ای که از یکسو استفاده بیانگر از اینترنت در مقایسه با مصرف ابزاری آن احساس امنیت اجتماعی را بیشتر کاهش می دهد و از سوی دیگر کسانی که از سایت های فیلترشده استفاده می کنند، احساس امنیت اجتماعی پایین تری نیز نسبت به بقیه دارند.
کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، امنیت هویتی، امنیت فرهنگی، امنیت فکری، استفاده از اینترنت -
صفحه 91در این مقاله با بهره گیری از نظریه شرق شناسی ادوارد سعید و غیریت سازی نظریه گفتمان، به رویارویی ادبای مسیحی عرب با فرهنگ اسلامی پرداخته و نشان داده شده است که نقش مسیحیان عرب در اسلام ستیزی و گسترش نفوذ فرهنگی غرب به دنیای عرب به خصوص مدیترانه عربی از جمله کشورهای مصر، سوریه و تونس قابل توجه و بسیار گسترده بوده است و بر غیریت سازی از فرهنگ اسلامی تاکید داشته اند. مهم ترین مصادیق برساختن هویت «غیر» از فرهنگ اصیل اسلامی عربی در استهزای فرهنگ و احکام اسلامی، قبح شکنی از معاصی و خطوط قرمز اسلام همچون روابط نامشروع و خودکشی و ترویج برخی آموزه های مسیحی مانند: اعتراف به گناه یا معرفی مسیحیت به عنوان دین آرامش و مدارا، بی دین کردن خط و زبان عربی، بازنمایی اسلام به منزله دینی عقب مانده و مترادف با جهل و بی سوادی، تاریخ سازی و القای آغاز دوران رونق و ترقی با ورود فرهنگ غرب به جهان عرب و نیز تصویرسازی از غرب و مهاجمان متجاوز به مثابه پیام آوران تمدن و پیشرفت، برخی از راهبردهای ادیبان مسیحی عرب در تاریخ معاصر در قالب داستان ها و اشعار به شمار می رود.
کلیدواژگان: ادبای مسیحی عرب، فرهنگ اسلامی، غیریت سازی، شرق شناسی -
صفحه 119مقاله حاضر به منظور بررسی تطبیقی پوشش خبری سایت فارسی شبکه تلویزیونی العالم در مورد رویدادهای دو کشور بحرین و سوریه، در مقطع زمانی که به «بیداری اسلامی» شهرت یافته، انجام گرفته است. در این نوشتار از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده، نمونه گیری آن هدفمند از نوع روزهای متوالی و واحد تحلیل آن نیز «خبر» است.
یافته های به دست آمده نشان می دهند در دوره مورد بررسی، حوادث بحرین به طور معناداری پوشش خبری بیشتری نسبت به حوادث سوریه گرفته است. در عین حال حکومت سوریه به طور معناداری پوشش خبری مثبت تری نسبت به حکومت بحرین گرفته است. همچنین تعداد اخبار العالم درباره هر یک از دو کشور، جهت گیری و برجسته سازی این سایت و استفاده آن از واژگان، پیش فرض ها، تلقین ها، چارچوب ها، انگاره ها و کلیشه ها به گونه ای است که در مجموع ذهنیت مثبتی از اعتراض ها و مخالفان بحرین و همچنین از نظام سوریه و اقدام های آن در مخاطبان ایجاد می کند و در مقابل تصاویری منفی از اعتراض ها و مخالفان سوریه و همچنین نظام بحرین و اقدام های آن در ذهن مخاطبان شکل می دهد.
کلیدواژگان: پوشش خبری، العالم، بحرین، سوریه -
صفحه 157نظریه عدالت سندل بر اساس عضویت افراد در اجتماع ها شکل گرفته و هدفش ارزشمند شمردن خیر عمومی است. دفاع سندل از خیر عمومی، مستلزم ارزشمند شمردن اجتماع ها و فرهنگ های مختلف موجود در آنهاست که نقش تقویم بخش در هویت فرد دارند. خیر مورد نظر سندل در درون اجتماع و زمینه های فرهنگی به دست می آید. آموزه عضویت در اجتماع ها که نقطه کانونی نظریه عدالت سندل است دارای دلالت فرهنگی است. به این دلیل که شیوه های عضویت در اجتماع ها را رویکردهای فرهنگی موجود در اجتماع، مشخص و صورت بندی می کند. بخشی از اجتماع، فرهنگ و در واقع، فرهنگ های مختلفی است که در درون آن وجود دارد. خود مورد نظر سندل، خودی روایت گونه است که از طریق قرار گرفتن در یک زمینه تاریخی و فرهنگی خاص، تفسیر می شود. آراء سندل درباره عدالت تاثیر قابل ملاحظه ای در فلسفه اخلاقی و سیاسی معاصر داشته است. یکی از این تاثیرها، رویکرد به اجتماع و فرهنگ است که به ویژه از سوی فلاسفه سیاسی لیبرال مورد غفلت قرار گرفته بود.
کلیدواژگان: اجتماع گرایی، مایکل سندل، عدالت، خیر، فرهنگ، چندفرهنگ گرایی -
صفحه 181جمهوری اسلامی ایران در سه دهه اخیر به دلیل تعقیب آرمان های انقلابی، تضادهای ایدئولوژیک با شرق و غرب و نیز تفاوت های رفتاری در حوزه سیاست خارجی، همواره آماج بیشترین حمله های رسانه ای و تبلیغاتی در افکارعمومی بین المللی بوده است (پروژه های اسلام هراسی، شیعه هراسی و ایران هراسی)؛ اما متاسفانه نقشه راه مناسبی برای مقابله با این هجمه ها نداشته و این در حالی است که کم کاری در این زمینه و عدم انعکاس سیاست های داخلی و خارجی کشورمان به ملل جهان با استفاده از ابزارهای مناسب باعث شده زمینه برای سوء استفاده بسیاری از رسانه های توجیه شده کشورها و سازمان های جهانی فراهم شود که به هر شکلی که مایل باشند در ساختن افکارعمومی جهان علیه ما وارد عمل گردند. از این رو در مقاله پیش رو که حاصل گفتگوهای عمقی با جمعی از کارشناسان رسانه و دیپلماسی است، سعی شد ساختار دیپلماسی رسانه ای ایران مورد بررسی و موشکافی قرار گرفته، عملکرد آن آسیب شناسی شده و ظرفیت های مورد نیاز شناسایی شوند.
کلیدواژگان: دیپلماسی رسانه ای جمهوری اسلامی ایران، سیاست خارجی، ظرفیت سازی رسانه ای، قدرت نرم، اقناع
-
Page 7The artistic and aesthetic dimensions are two aspects of being a human being which are developed through art education. This article aims at analyzing and evaluating current situation of such trainings in educational system of Iran. The weak and strong points of this system will be identified according to the main components of education. The challenges and solutions will also be discussed. Qualitative-analytic approach is used in this research. For gathering the data, the researcher has referred to deeds and documents in addition to research reports in the field. The findings show that there are lots of weak points in respect to managing system, supplying and educating the human resources, and curriculum development. At the end, main challenges are mentioned and some solutions will be offered.Keywords: Art Education, Educational System, main components of education
-
Page 31The aim of this study is to determine the contribution of commanding right and forbidding wrong in improving social capital among female students. The method of the research is correlation descriptive and its statistical society included 944 female students busy studying in Khorasgan Islamic Azad University in the academic year 2011-2012. Simple sampling, on the base of which 310 students were selected, was randomly done. Data collection instruments were a researcher made questionnaire with 63 questions and a response package. Cronbach’s alpha was used to assess its reliability and the validity of the questionnaire was achieved 0/87. Statistical data analysis was done at the inferential statistics level, factor analysis, univariable t, one-way variance analysis, Friedman test and LSD test were used. The results showed that the average score of the role of commanding right and forbidding wrong in increasing social capital with hypothetical average 3, was 3/61 which was higher than medium. In addition, the relationship between commanding right and forbidding wrong is meaningful through increasing social capital at p<0.01 level. A meaningful difference was not observed between the students’ demographic features and their attitudeKeywords: Commanding Right, Forbidding Wrong, social capital, female students Trust, Social Norms, Social networks
-
Page 53This study argues about societal security feeling which one the human's essential needs is in this period of time when communication and information is its necessary appliance. So globalization in general and cultural globalization in special is one of the factors that have endangered societal security. Internet is one of the cultural globalization supplies that can weaken the societal security filling. The theoretical base of this study is consisted of Copenhag school theories Masoud Chalabi;s theory according to '(AGOL) Parsons'. We also used Giden's theory and theories about the effects of media in order to investigate the effect of internet on societal security feeling. This study has been performed over a sample of 349 students of Bahonar university of Kerman by method of sampling proportional to size. In order to study of societal security feeling we divided it into identical security, cultural security, intellectual security and communicational security. The result of this study indicate that there is a relation between the rate of internet usage. History of internet usage and societal security feeling. Also there is a relation between the kind and the rate of internet usage, and societal security feeling and finally there is a relation between the model of internet usage and societal security feeling. That means the student who have adjective internet usage and filtered sites; they have lower societal security feeling than the order.Keywords: societal security feeling, identical security, cultural security, intellectual security, communicational security, internet usage
-
Page 91This paper by using theory of orientalism and antagonism in theory of discourse studies the confrontation of Christian Arab literati with Islamic calture and it has been shown that the role of Christian Arab literati is Significant and widespread in anti Islamic activities and tthe cultural influence of the West, especially in the Arab world, including Egypt, Syria and Tunisia and they emphasized on antagonism of islam. Most instances of identity constructed as "non" in Authentic Arabic Islamic culture: Ridicule the islamic culture, Breaking bad sins and evil red lines ofIslamic affairs such as liaison and the promotion of Christian doctrines such as Plead guilty and introduction of Christianity as a religion of peace. secularization of Arabic script and,language. representation of Islam as a backward religion and synonym with ignorance and illiteracy, history making and induction development era began with the arrival of west culture to the Arab world. illustration West aggressive as prophets of progress and civilization are some of Christian literati sterategies in their stories and poems.Keywords: Christian Arab literati, Islamic culture, antagonism
-
Page 119The purpose of this research is to study comparatively the news coverage of Persian website of Al-Alam concerning the events of Bahrain and Syria in the time period which is known as “Arab Spring” or “Islamic Awakening”. This study has applied qualitative content analysis method and Purposive sampling of consecutive-days, and also “news” as its analysis unit.Findings of this study display that Bahrain’s events had a significantly more news coverage than Syria’s, yet the Syrian government had a significantly more positive coverage than the government of Bahrain. Moreover, by focusing the news rate of each country, orientation and agenda-setting of the site as well as the use of lexicon, presuppositions, implications, frames, images and stereotypes, this research has come to the point that the above mentioned website provides a positive mindset of Bahraini opposition and protests, and on the other hand forms negative images of Syrian opposition and protests.Keywords: News coverage, Al, Alam, Bahrain, Syria
-
Page 157Michael Sandel,as an well-known communitarian theorist believe that self can not be conceive without cultural and social contexts which he or she is a member of them.He emphasize on that concept of self which accuqre it,s identity from it,s membership in different communities and cultures.Sandel believe that ethical aims and goals are concern to public goods, not to individual ritghts.Sandelian justice has been baisd on membership in communities and cultures.The membership idea which is the central poit of sandel theory of justice has cultural implication.Because method of membership in communities determine and formulate by the cultural approaches in communities.Different cultures is a part of the society.Sandelian self is a narrative one which has been interpretated by particular historical and cultural context which is a part of it.He believe that public good must determine the rights and defend the priority of good from rights.Keywords: communitariam, Michael sandel, justice, good, culture, multiculturalism
-
Page 181Islamic republic of Iran has been target of most media attacks and propaganda in international public opinion because of pursuing revolutionary ideals, ideological contradiction with West and East and differences behavior in foreign policy (islamophobia, shia- phobia and Iran-phobia); But it hasnt the suitable road map to deal with such attacks. However lack of enough work in this regard and no reflection of our domestic and foreign policy to international community with proper tools allow western media manipulate international opinion against us. Therefore in this article that includes deep interviews with a group of experts in media and diplomacy, we tried to make a precise scrutiny Iranian media diplomacy and its pathology and strategies.Keywords: Iranian media diplomacy, foreign policy, making capacity, soft power, persuasion